Opis
Kiedy słyszysz nazwę mleko skondensowane, Twoja pierwsza reakcja to najprawdopodobniej "co to jest?" i nie jesteś sam. W skrócie, mleko skondensowane, takie jak to, jest gęstym mlekiem o długim okresie przydatności do spożycia, produkowanym ze zwykłego mleka gotowanego z cukrem, dzięki czemu większość płynu odparowuje.
Innymi słowy, mleko skondensowane to słodkie mleko szczególnie przydatne jako składnik mleka w wielu specjalistycznych kawach, takich jak Iced Coffee i Latte, a także w deserach i wypiekach, idealny wybór ze względu na kremową konsystencję, smak i długi okres przydatności do spożycia.
Jest również bardzo popularny w Europie Południowej i Ameryce Łacińskiej, używany do produkcji domowego karmelu, znanego jako "dulce de leche". Dulce de leche jest szybki i łatwy do wykonania. Wystarczy podgrzać mleko skondensowane na patelni na średnim ogniu i stale mieszać, aby mleko przekształciło się w gęsty karmel, który można wykorzystać do robienia krówek, deserów itp.
Mleko skondensowane jest więc bardzo uniwersalne, a ponadto dzięki znanej marce Nestlé mają Państwo gwarancję wysokiej jakości produktu.
Firma Nestlé została założona w 1866 roku, a jej główna siedziba znajduje się w Vevey w Szwajcarii. Nestlé jest największą na świecie korporacją spożywczą, wprowadzającą na rynek wiele znanych marek w różnych segmentach, takich jak Nespresso®, Kit Kat, Vittel i Häagen-Dazs.
Składniki
MLEKO pełne, cukier (44%). (8% tłuszcz MLECZNY, 20% MLKEO sproszkowane)